26 maj 2013

Morsdag

Idag fint paket av barnen och pappans goda Flädertårta!

Fläder- och citrontårta
 Fläder- och citrontårta
  • 4 eko ägg
  • 3 dl eko strösocker
  • 1 1/2 dl vatten
  • 1 1/2 dl biodynamiskt vetemjöl
  • 1 1/2 dl potatismjöl
  • 2 dl riven ekologisk kokos
  • 2 tsk fairtrade vaniljsocker
  • 2 tsk bakpulver
Fyllning
  • 3 eko ägg
  • 2 dl eko strösocker
  • 2 citroner
  • 100g mjukt smör
Flädergrädde
  • 5 dl grädde
  • 1/2 dl outspädd flädersaft
Dekoration
  • citronskal
  • citronmeliss 
  • färska jordgubbar
Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en rund form (2liter) och strö den med riven kokos. Dela sedan äggen i gulor och vitor. Vispa vitorna till ett hårt skum. Vispa äggulor och strösocker pösigt. Tillsätt vatten och vispa lite till. Rör ner mjöl, potatismjöl,kokos, vaniljsocker och bakpulver. Vispa nu samman allt snabbt. Vänd försiktigt ner äggvitorna. Häll smeten i formen och grädda sedan kakan i 45 minuter. Lägg ugnsfolie över kakan efter 20 minuter. Låt kakan kallna.

Citronkräm. Blanda ägg, socker, citronskal och 3-4 msk citronsaft
i en kastrull. Spara lite rivet citronskal till dekorationen av tårtan. Värm på medelvärme tills krämen tjocknat. Lyft från värmen och vispa i det mjuka smöret, lite i taget. Låt krämen kallna i kylskåpet.

Flädergrädde. Vispa grädde och rör försiktigt ner flädersaften.

Dela tårtan i tre bottnar. Bred citronkrämen på två bottnar. Lägg på den sista bottnen och bred på grädden. Dekorera med citronmeliss och rivet citronskal. Servera med färska jordgubbar!

Det här inlägget får årets första sommarmys etikett!