11 mars 2012

Laxpaj med purjolök

Hittade billig purjolök på ICA igår. Köpet resulterade i en Laxpaj med en frisk smak av citron. Receptet räcker till 5-6 portioner.

 Deg:
Laxpaj
  • 6 dl Saltå dinkelmjöl siktat
  • 1 tsk salt
  • 250g kallt ekologiskt smör
  • 4-5 msk kallt vatten
Fyllning:
  • 300g ekologisk laxfilé
  • 300 g färsk babyspenat
  • 1 strimlad purjolök
  • 2 vitlöksklyftor
  • rapsolja
  • 2 msk citronsaft
  • 1 dl hackad dill
  • 2 dl riven västerbottensost
Äggstanning:
  • 5 eko ägg
  • 5 dl mjölk
  • 1 tsk salt
  • 3krm nymalen vitpeppar
Gör så här: Börja med pajdegen. Arbeta snabbt ihop alla ingredienser till en deg. Låt degen vila i kylen ca 1 timme.

Värm ugnen till 200 grader. Tryck ut degen i en stor ugnsfast form. Nagga bottnen med en gaffel. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen ca 12 minuter.

Skär laxen i små bitar. Fräs spenat, purjolök och pressad vitlök i rapsolja. Häll grönsakerna och laxen i pajskalet. Tillsätt citronsaft, dill och riven ost.

Vispa ihop äggstanningen och häll den över fyllningen.

Grädda laxpajen i mitten av ugnen i ca 30-35 minuter.