Hittade billig purjolök på ICA igår. Köpet resulterade i en Laxpaj med en frisk smak av citron. Receptet räcker till 5-6 portioner.
Deg:
Laxpaj |
- 6 dl Saltå dinkelmjöl siktat
- 1 tsk salt
- 250g kallt ekologiskt smör
- 4-5 msk kallt vatten
Fyllning:
- 300g ekologisk laxfilé
- 300 g färsk babyspenat
- 1 strimlad purjolök
- 2 vitlöksklyftor
- rapsolja
- 2 msk citronsaft
- 1 dl hackad dill
- 2 dl riven västerbottensost
Äggstanning:
- 5 eko ägg
- 5 dl mjölk
- 1 tsk salt
- 3krm nymalen vitpeppar
Gör så här: Börja med pajdegen. Arbeta snabbt ihop alla ingredienser till en deg. Låt degen vila i kylen ca 1 timme.
Värm ugnen till 200 grader. Tryck ut degen i en stor ugnsfast form. Nagga bottnen med en gaffel. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen ca 12 minuter.
Skär laxen i små bitar. Fräs spenat, purjolök och pressad vitlök i rapsolja. Häll grönsakerna och laxen i pajskalet. Tillsätt citronsaft, dill och riven ost.
Vispa ihop äggstanningen och häll den över fyllningen.
Grädda laxpajen i mitten av ugnen i ca 30-35 minuter.