29 oktober 2011

Pizza med blåbär och bacon

En god och annorlunda pizza som passar till brunch eller till lunch. Pizzan smakar sött och den sirap som bildas är gudomlig. Sirapen rekommenderas även till plättar. Lite mer bacon på pizzan gör den säkert ännu godare. Receptet räcker till 4 portioner

Pizzadeg 
  • 25 g jäst
  • 2,5 dl vatten
  • 2 msk olivolja
  • 1 krm salt
  • 7 dl vetemjöl
Fyllning
  • 125 ml lönnsirap
  • 1 kanelstång
  • 125g frysta blåbär
  • 1 pkt bacon
  • 1 pkt mascarpone
Smula jästen i en bunke och värm sedan vattnet till  37 grader. Häll  lite av vattnet över jästen och rör tills jästen är helt upplöst i vattnet. Tillsätt resten av vattnet, olivolja och salt. 

Tillsätt vetemjölet lite i taget  och rör om väl tills det blivit en fin deg.

Låt nu pizzadegen jäsa under bakduk i ca 40 minuter .

Koka under tiden lönnsirap, kanel och frysta blåbär i en kastrull på låg värme i ca 4 minuter. Låt bärblandningen svalna något innan den silas. Sirapen som bildas sparas till serveringen. Lägg bären på ett hushållspapper. 

Skär bacon i små bitar och stek dem tills de är gyllene.


Tag upp pizzadegen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Lägg sedan degen på en bakplåt och tryck ut den.

Täck ytan med rikligt med mascarpone. Toppa pizzan med bacon och bär.

 Grädda i 225 grader i mitten av ugnen tills pizzan är klar. Var försiktig så att bären inte blir brända. Servera pizzan med sirapen vid sidan om.