2 augusti 2015

Filé och fläsk på spett med äppelsås

Supergott!

Fänkålsrubb 
Rosta 1 msk hela fänkålsfrön i en torr och varm stekpanna. Stöt dem sen i en mortel tillsammans med 1 tsk hel anis och 1 tsk svartpepparkorn och 1 msk torkad koriander. Tillsätt 2 tsk finrivet citronskal.
 
Fläskfilé och sidfläsk 
Sidfläsk och filé på spett
  • 1 fläskfilé
  • 500g rimmat sidfläsk i bit
  • 1 gul ekologisk lök
  • 3 ekologiska lagerblad
  • 10 svartpepparkorn
  • 1 ekologisk citron
  • 1-2 msk fänkålsrubb
  • salt och svartpeppar
Skär bort svålen på fläsket. Skala löken och lägg den i en kastrull. Lägg i fläsket, lagerblad och svartpepparkorn. Fyll på med vatten så att det täcker köttet. Koka i ca 35-40 minuter. Ta upp köttet och låt det svalna. Skär fläsket i små bitar.

Putsa filén och skär även den i mindre bitar. Krydda köttet med fänkålsrubben, lite salt och svartpeppar. 
Låt köttet ligga i kylen i ca 1 timme.

Varva fläskfilé och fläsk på spetten. Grilla spetten runt om tills de är klara. Pressa över citronjuice vid serveringen.

Äppelsås med chili
Supergod äppelsås till grillat

  •  3 ekologiska gröna äpplen
  •  2 dl äppeljuice
  • 1/2 dl ekologiskt strösocker
  • 2 tsk chiliflakes
  • 1 ekologisk citron
  • 2 msk ekologisk rapsolja
  • 2 msk ekologisk äppelcidervinäger
  • salt och svartpeppar
Skal och skär äpplen i små bitar. Sjud i en liten gryta med äppeljuice och socker till äppelbitarna är mjuka. Sila av vätskan och mixa fruktbitarna tillsammans med chiliflakes och rivet skal av en citron. Tillsätt olja och vinäger under tiden. Krydda med salt och svartpeppar enligt tycke och smak.