31 maj 2015

Mors dag

Idag har Johan tvättat sin cykel och Gustav har jobbat på sin stol som snart är klar! Pappan har bakat och det blev världens godaste jordgubbstårta!  Tack!

Rabarber- och jordgubbsmousse
Mors tårta
  • 3 ekologiska ägg
  • 3 dl strösocker
  • 1 dl hett vatten
  • 3 dl ekologiskt vetemjöl
  • 1 1/2 tsk bakpulver
  • rivet skal av 1 ekologisk citron
  • 2 1/2 dl rensade rabarber i små bitar
  • 2 1/2 dl rensade jordgubbar i bitar
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 1 1/2 tsk gelatinpulver
  • 1/2 msk vaniljsocker
  • 2 1/2 dl vispgrädde
  • 5 dl vispgrädde
  • färska jordgubbar
Smörj och bröa  en rund kakform med löstagbar botten. Sätt ugnen å 175 grader. Vispa ägg och strösocker pösigt. Tillsätt sedan hett vatten, lite i taget. Blanda mjöl och bakpulver och rör sedan ner det i smeten tillsammans med citronskalet.

Häll smeten i formen. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 30 minuter. Låt kakan svalna.

Koka rabarber och jordgubbar mjuka tillsammans med  1 1/2 dl strösocker ca 10 minuter. Mixa sedan blandningen till en slät massa. Rör ner gelatinpulver och vaniljsocker i den varma bärsåsen. Låt kallna.

Vispa 2 1/2 dl grädde och vänd ner i bärsåsen. Låt moussen stå och stelna i kylskåpet i ca 4 timmar.

Dela kakan i tre bottnar. Fördela moussen mellan de olika bottnarna. Ställ in tårtan i kylen i ca 2-3 timmar.

Vispa grädde och täck tårtan runtom. Toppa med jordgubbar