22 januari 2013

Kryddprojekt och Kalops

Kalops är så himla gott på vintern. Värmande. Jag älskar de kokta morötterna i grytan och serverar alltid färsk/kokt broccoli till kalops. Jag mixar löken och kålroten fint eftersom vissa i familjen är lite skeptiska annars...

Jag borde verkligen se över mina kryddor! Skaffa ekologiska kryddor istället och torka mer örter själv! I höstas tog jag endast tillvara på vår oregano...Hhmmm. Jag får starta ett litet kryddprojekt...

Härlig vintermat!

Kalops
Kalops.
  • 800 g grytbitar av nöt
  • 2 gula lökar
  • 1/2 kålrot
  • 3 lagerblad
  • 3 msk eko soja
  • 10 kryddpepparkorn
  • 1 eko grönsaksbuljongtärning
  • 4 dl vatten
  • 1 msk eko rapsolja
  • svartpeppar
  • 2 msk worcestershire sauce
  • 2 eko morötter i bitar
Gör så här:  Skala lök och kålrot. Mixa i en matberedare. Bryn köttet i rapsolja. Tillsätt vatten och koka upp. Skumma av ordentligt.

Tillsätt den mixade löken och kålroten. Rör om och tillsätt sedan kryddpeppar, svartpeppar, grönsaksbuljong, soja och lagerblad. Låt grytan puttra i 30 minuter under lock.

Tillsätt morötterna och 2 msk worcestershire sauce. Låt grytan sjuda under lock i ca 40 minuter. Kolla att köttet är mört.
Godast med potatismos och broccoli!