6 februari 2015

Soppa värmer gott i kylan

Rödbetssoppa
Rödbetssoppa
  • 600 g grytbitar nötkött
  • 1/2 msk ekologisk rapsolja
  • lite vitpeppar
  • 1 finhackad rödlök
  • 1 tärning kycklingbuljong ekologisk
  • 5 dl vatten
  • 4 stora kokta ekologiska rödbetor
  • 1  rödlök
  • 1 ekologiskt äpple
  • 3 dl äppelmust
  • 1 msk  riven pepparrot
  • 2-3 lagerblad
  • salt och vitpeppar
 
 
 Servera med riven pepparrot, créme fraiche och bröd.

Börja med att koka rödbetorna i cirka 20 minuter i saltat vatten.Skala sedan rödbetorna  under kallt vatten och dela dem i mindre bitar.

Skär grytbitarna i mindre bitar. Hetta upp en gjutjärnspanna och bryn köttet väl i lite rapsolja. Krydda med vitpeppar. Tillsätt en mycket finhackad rödlök, vatten och buljongtärning. Låt köttet puttra på svag värme i 20 minuter.

Mixa kokta rödbetor, ett äpple och en rödlök i en matberedare. Tillsätt äppelmust och mixa det till en slät massa. Blanda massan med köttet. Tillsätt riven pepparrot och lagerblad. Låt soppan puttra i ytterligare 10 minuter. Kolla att köttet är klart. Smaka av med salt och vitpeppar. Soppan ska vara ganska tjock. Servera med riven pepparrot, créme fraiche och gott bröd.