19 april 2017

Pelles nötiga smörtårta!

Segt och krämigt smaskens!

  • 125 g hasselnötter
  • 2 ekologiska äggvitor
  • 1 dl ekologiskt strösocker
  • 2 ekologiska äggulor
  • 1/2 dl ekologiskt strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1/2 dl vispgrädde
  • 100 g rumsvarmt smör
  • rostade mandelspån
Sätt ugnen på 150 grader. Mal hasselnötterna fint i en kvarn. Vispa äggvitorna till ett hårt skum, tillsätt socker lite i taget under fortsatt vispning tills det blir ett tjockt skum. Rör ner nötterna.

Klä en 20x25 cm ugnsform med ett bakplåtspapper. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen ca 20 min. Låt sen kakan kallna.

Blanda äggulor, vaniljsocker, strösocker och grädde i en kastrull. Sjud upp under omrörning till krämen tjocknar. Se upp så det inte kokar! Ta kastrullen från värmen och rör ner smöret lite i taget. Vispa till en jämn kräm. Ställ krämen kallt så att den stelnar men rör då och då. Bred smörkrämen över nötbottnen och strö på rostade mandelspån. Ställ in tårtan i kylen en stund så går den lättare att skära.