14 oktober 2014

En äppelkaka och en dalahäst i fönstret

Det blev en antikinspirerad dalahäst från 1880-1920 talet som fick följa med oss hem från Nusnäs. Hästen är traditionsenligt målad med torrpigment och bor nu i mitt köksfönster.
Solgul äppelkaka
  • 1 pkt saffran
  • 2 1/2 dl ekologiskt strösocker
  • 150 g mjukt smör
  • 3 ekologiska ägg
  • 1 dl kesella
  • 3 1/2 dl  ekologiskt vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 äpplen
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en form. Rör socker, smör och saffran smidigt. Tillsätt äggen, ett i taget och kesellan. Rör i mjölet blandat med bakpulver. Häll smeten i formen. Skala och klyfta äpplena och tryck sedan ner dem i smeten. Grädda i nedre delen av ugnen ca 45 minuter.